Aangemaakte reacties
- AuteurBerichten
mistervinoSleutelbeheerderWat vervelend om te lezen. Deze 20 gebottelde flessen met te veel sulfiet kun je het beste wegdoen.
mistervinoSleutelbeheerderBij stap 3 geef ik het volgende voorbeeld: Rijpe druiven met een suikergehalte van +/- 1,4 KG per 10 liter. Om bij volledige vergisting op 12% alcohol uit te komen, moet er 1 KG kristalsuiker per 10 liter most bij.
Ik verdeel dit in een paar stappen om de gisting goed op gang te houden, namelijk;
- Bij stap 4, 1x 500 gram suiker korrels;
- Bij stap 5, 1x 250 gram en 2x 125 gram suikerstroop.
In totaal mag er niet meer dan 1 KG kristalsuiker per 10 liter bij!
mistervinoSleutelbeheerderDan is het tijd om over te hevelen.
mistervinoSleutelbeheerderEen paar onrijpe druiven (1%) is geen probleem. Het is beter om er geen onrijpe druiven in te laten zitten.
mistervinoSleutelbeheerderSulfiet is in principe een reinigingsmiddel. Ik gebruik een mespuntje sulfiet op zo’n 10 kilo most om wilde gisting te voorkomen. Voor nauwkeurige dosering is het ook in tabletvorm te verkrijgen.
15 juli 2014 om 14:13 In reactie op: Welke kleur hebben de druiven die nodig zijn en wat voor wijn is het product van #825
mistervinoSleutelbeheerderIk gebruik blauwe druiven en met deze methode levert dat rode wijn op.
mistervinoSleutelbeheerderDeze informatie is terug te vinden op deze pagina; https://druivenwijnmaken.nl/tips/tip-6-reinigen-of-ontsmetten/
mistervinoSleutelbeheerderDit is mogelijk.
3 juli 2014 om 14:07 In reactie op: Wat is de verhouding gewicht aan druiven tegen het aantal liter(s) wijn #778
mistervinoSleutelbeheerderAls vuistregel kun je nemen dat 2 kilo druiven ruim een liter wijn oplevert.
mistervinoSleutelbeheerderMost vanuit een sappan heeft vaak een metaalachtige bijsmaak. Een sapcentrifuge is wel geschikt en heeft geen bijsmaak.
3 juli 2014 om 14:02 In reactie op: Wat voor soort hout word er gebruikt voor het uit persen van de druif? #774
mistervinoSleutelbeheerderIk gebruik daarvoor grenen hout. Vuren of eikenhout is ook geschikt.
mistervinoSleutelbeheerderSuikerstroop krijg je door suiker op te lossen in water. Een uitgebreide omschrijving vindt je op deze pagina onderaan; https://druivenwijnmaken.nl/proces/berekenen/
mistervinoSleutelbeheerderIk verkoop een zelf samengestelde startset wijn maken, bekijk hier mijn startpakket wijn maken!
- AuteurBerichten