Wat vervelend om te lezen. Deze 20 gebottelde flessen met te veel sulfiet kun je het beste wegdoen.
Bij stap 3 geef ik het volgende voorbeeld: Rijpe druiven met een suikergehalte van +/- 1,4 KG per 10 liter. Om bij volledige vergisting op 12% alcohol uit te komen, moet er 1 KG kristalsuiker per 10 liter most bij.
Ik verdeel dit in een paar stappen om de gisting goed op gang te houden, namelijk;
In totaal mag er niet meer dan 1 KG kristalsuiker per 10 liter bij!
Dan is het tijd om over te hevelen.
Een paar onrijpe druiven (1%) is geen probleem. Het is beter om er geen onrijpe druiven in te laten zitten.
Sulfiet is in principe een reinigingsmiddel. Ik gebruik een mespuntje sulfiet op zo’n 10 kilo most om wilde gisting te voorkomen. Voor nauwkeurige dosering is het ook in tabletvorm te verkrijgen.
Ik gebruik blauwe druiven en met deze methode levert dat rode wijn op.
Deze informatie is terug te vinden op deze pagina; https://druivenwijnmaken.nl/tips/tip-6-reinigen-of-ontsmetten/
Dit is mogelijk.
Als vuistregel kun je nemen dat 2 kilo druiven ruim een liter wijn oplevert.
Most vanuit een sappan heeft vaak een metaalachtige bijsmaak. Een sapcentrifuge is wel geschikt en heeft geen bijsmaak.
Ik gebruik daarvoor grenen hout. Vuren of eikenhout is ook geschikt.
Suikerstroop krijg je door suiker op te lossen in water. Een uitgebreide omschrijving vindt je op deze pagina onderaan; https://druivenwijnmaken.nl/proces/berekenen/
Ik verkoop een zelf samengestelde startset wijn maken, bekijk hier mijn startpakket wijn maken!