Mister Vino banner sidebar.indd
Witte wijn maken

Witte wijn maken van blauwe druiven

Vorig jaar heb ik voor het eerst witte wijn gemaakt van blauwe druiven uit eigen tuin. Mijn oogst (Vitis ‘Glore van Boskoop’) was erg goed en een deel hiervan heb ik gebruikt om witte wijn van te maken. Doordat de most direct van pitten en schillen gescheiden wordt, zat er weinig tannine in de wijn. Hierdoor was de wijn al na 3 maanden goed op dronk.

Het stappenplan om witte wijn van blauwe druiven te maken komt veelal overeen met die van rode wijn maken. Alleen het verkrijgen van de most in stap 2 en het gistingproces in stap 4 verloopt iets anders.

Hieronder volgt in het kort mijn verslag, zodat jij wellicht dit jaar ook een heerlijke witte wijn kan maken.

26 September

Witte wijn maken blauwe druivenOp deze dag heb ik de druiven geplukt en hier een deel van voorzichtig uitgeperst. Dit heb ik  gedaan door de druiven in een ton met een emmer aan te drukken en hierna het sap eruit te scheppen. Daarna heb ik de ton weer aangevuld met druiven om verder hiervan rode wijn te maken.

Het troebele witte druivensap heeft volgens meting een s.g van 1,065. Het druivensap is in een schone gistingsfles gegaan samen met vloeibare pecto enzymen (2-4 ml per 10 liter most), plus een mespuntje sulfiet. De fles heb ik vervolgens afgesloten met prop watten.

27 September

Na 12 uur rust heb ik SUPER gistvoedingszout (2-3 gram per 10 liter most), de gist en 1000 gram invert suiker toegevoegd. In een bodempje met warm water (+/- 30 graden Celsius) heb ik 2-3 gram gist (Bioferm Aromatic Saccharomyces Cerevisiae var. Cerevisiae.) opgelost en 15 minuten laten staan voordat het bij de most ging. Daarna heb ik de gistingsfles afgesloten met het waterslot.

28 September

Gisting is gestart en verloopt vlot.

3 Oktober

Overgeheveld, er lag veel drab op de bodem.

28 Oktober

Overgeheveld en een liter water toegevoegd (de wijn was iets te zuur).

22 December

Nogmaals overgeheveld. De wijn smaakt nu erg goed en heeft een mooie goudgele kleur en is super helder.

20 Januari

Vandaag is de wijn gebotteld.

Op moment van schrijven is het prachtig weer en is de witte wijn het lekkerst koud uit de koelkast. Santé!

Vragen, ervaringen en tips kunt je kwijt of vinden in het wijn maak forum.

Witte wijn maken

 


Deel met je vrienden en kennissen de kunst van wijn maken!