Stap 2 - Most verkrijgen

Most verkrijgen - wijn makenIn deze tweede stap laat ik zien hoe we het most verkrijgen door de druiven te kneuzen en persen.

Pluk de druiven als ze goed rijp zijn (meestal half Oktober), doe ze in een plastic emmer en spoel ze af met schoon water.

Pak het takje van de druiventros en sla deze tegen de binnenkant van de plastic ton of emmer, zodat de druiven los van het takje komen. Zorg er voor dat er zo min mogelijk takjes in de most (sap met vellen en pitten) komen, omdat er anders te veel tannine in de wijn komt.

Stamp de druiven fijn met houtblok aan steel. Dit blok hout is voorzien van een aantal gaten rond de 1cm dwars door het blok, zodat het sap dwars door blok kan tijdens het pletten van de druiven. Hoe beter het pletten gebeurd, des temeer smaak en kleur er uit de druiven wordt gehaald.

Voeg nu vloeibare pecto enzyme toe; 2-4 ml per 10 liter most plus een mespuntje sulfiet en stamp alles nogmaals goed. Sluit de ton of emmer met een deksel of thee doek af, zodat er wel zuurstof maar geen fruitvliegjes bij kunnen komen en laat het vervolgens 12 uur rusten.

Ga verder met stap 3; Alcohol berekenen

 

Deel de kunst van wijn maken met je vrienden en familie!