Stap 5 - Wijn klaren en bewaren

In deze vijfde stap laat ik zien hoe we de wijn klaren en deze het beste kunnen bewaren.

Nu kan het sap in een goed schoongemaakte gistingsfles worden gegoten, doe dit met behulp van een trechter en zeef. Voeg 250 gram suikerstroop (kristal suiker in kokend water oplossen en af laten koelen) per 10 liter aan de most toe plus een mespuntje gistvoedingszout. Plaats het waterslot op de gistingsfles en laat vanaf nu geen zuurstof meer bij de most komen.

Na 2-3 weken loopt de gisting terug en wordt de wijn al een beetje helder. Op de bodem van de gistingsfles ligt nu een laag drab. Hevel de wijn voorzichtig over in een andere gistingsfles. De drablaag moet in de eerste fles blijven. Als er per ongeluk door beweging vuil door de wijn is gekomen, laat je het gewoon een paar uur even rusten, voordat je weer start met overhevelen.

Je kunt nu je jonge wijn al proeven!

Voeg 125 gram suikerstroop / 10 liter wijn toe. Goed mengen d.m.v. een fles schudden en na 3-4 weken opnieuw overhevelen, proeven en nogmaals 125 gram suikerstroop / 10 liter wijn.

Nu kan de wijn op een koele plaats in de gistingsfles onder waterslot 2-4 maanden na gisten en helder worden. Nadat het gistings- en klaringsproces is afgelopen kan de wijn bewaard worden. Het beste is om dit in grote hoeveelheden tegelijk te bewaren, bijvoorbeeld in een vat (hout geeft een heerlijke smaak aan de wijn). Dit is om de smaak beter te laten ontwikkelen in de loop van de tijd. Maar je kunt er in dit stadium ook voor kiezen om de wijn te bottelen in wijnflessen.

 

Deel de kunst van wijn maken met je vrienden en familie!