Stap 4 - Gistingsproces wijn

In deze vierde stap zien we hoe we de most aan het gisten krijgen en wat we moeten doen om hem helder te maken.

In eerste instantie is het goed om de most met de schillen in een open vat te laten gisten, omdat er in het begin meestal nogal veel schuim kan ontstaan. Sluit het vat met deksel of thee doek af, zodat er wel zuurstof maar geen fruitvliegjes bij kunnen komen. Dat moet t.a.t. vermeden worden, want de fruitvlieg kan de azijnbacterie overdragen waardoor de verwachte wijn uiteindelijk azijn zal worden.

Tijdens de 12 uur rust die de pecto-enzyme nodig heeft om zijn werk te doen, kun je een gist starter maken.

Giststarter

Hoewel het niet noodzakelijk is kan de gisting op gang gebracht worden met behulp van een giststarter. Giet in een grondig gereinigde fles een halve liter gekookt en afgekoeld water. Voeg hierbij sap van citroen, sap van sinaasappel, 50 gram suiker, een mespunt gistvoedingszout en de helft van de wijn gist volgens het recept. Sluit af met een prop watten en plaats de fles in een ruimte van 20-26 graden C.

Na 12 uur rust, voeg je SUPER gistvoedingszout (2-3 gram / 10 liter) en de gist starter aan de most toe. Meng dit goed door de most en strooi als laatste de andere helft van de wijngist over de most (niet mengen). Sluit opnieuw goed af. Zuurstof moet erbij kunnen, maar geen fruitvliegjes.

Bij een omgevingstemperatuur tussen de 12- 22 graden Celsius komt na 24-48 uur de gisting goed op gang. Je ziet dit aan de zeer fijne luchtbellen (soort schuim) en ook aan de vellen en pitten die omhoog worden gedrukt. Na de eerste gisting 24-48 uur kun je suiker (korrels) toevoegen (500 gram / 10 liter most). Meng alles zeer goed en sluit weer opnieuw af met een deksel of thee doek zodat er wel zuurstof maar geen fruitvliegjes bij kunnen komen. Laat het 48 tot maximaal 72 uur verder gisten. Niet tussendoor gaan roeren, omdat er anders te veel tannine in de wijn komt door contact met de pitten. Schep daarna de koek (vellen en pitten) voorzichtig van de most met de plastic zeef. Sluit daarna af en laat het een paar uur rusten, dan weer opnieuw afscheppen. Let op! Het gistingsproces moet actief zijn om alle vellen en pitten naar boven te laten drukken!

Ga verder met stap 5; Wijn klaren en bewaren

 

Deel de kunst van wijn maken met je vrienden en familie!