Stap 3 - Alcohol percentage in wijn meten

Nu is het zaak om te bepalen hoeveel suiker en zuur er in de most zit om te kunnen weten of het gewenste alcoholpercentage bereikt kan worden en of de gist zou kunnen leven met de zuurgraad.

Het bepalen van de hoeveelheid suiker en zuur die er in de most zit is niet mogelijk zonder hulpmiddelen, maar je kunt door te proeven bepalen of je de druivenmost moet verdunnen of zuurder maken.

Bij rijpe druiven van eigen oogst is de zuurgraad meestal wel goed en het suiker gehalte te laag +/- 1,4 KG/10L. Om bij volledige vergisting op 12% alcohol uit te komen, moet er 1 KG kristal suiker per 10 liter most bij.

Uitgebreidere informatie over het percentage alcohol in wijn meten

Met de hydrometer (densimeter) kan men meten hoeveel gram suiker per liter most aanwezig is. Men neemt een maatglas (200 ml) waar men de most in doet. Vervolgens laat men de hydrometer in de most dobberen en kan het juiste suikergehalte gemeten worden.

Om bijvoorbeeld een alcoholpercentage van 10% te bereiken moet de hydrometer 1078 aangeven (dat is ongeveer 168 gram suiker per liter most). Dit moet minimaal aanwezig zijn om de wijn zonder toevoeging van suiker te laten gisten. Als er minder dan 10% kan worden bereikt of we willen liever een wijn van 12% maken, dan moeten we suiker gaan toevoegen.

Een grove regel is dat men 16 gram suiker per liter most moet toevoegen om 1% te stijgen. Voor een wijn van 12% moet er 200 gram suiker per liter most aanwezig zijn. Als men op de hydrometer een waarde van 1078 meet (= 168 gr. suiker/liter) moet men dus per liter most 32 gram suiker toevoegen. In 30 liter most moet dan in totaal 960 gram suiker worden toegevoegd. Men moet er wel rekening mee houden dat er een toename in volume zal zijn als men suiker toevoegt (zo'n 0,6 liter per kilo suiker). Het beste is om invertsuiker te maken. Daarvoor neemt men biet- of rietsuiker. Doe het gewenste aantal grammen suiker en wat grammen wijnsteenzuur in een stalen pan en zet het nét onder water. Breng dit mengsel aan de kook. Tegen het kookpunt gaat het hevig schuimen, zet het vuur dan zachter. Na het schuimen wordt de vloeistof helder. Laat het zo'n 10 minuten koken, maar het mag niet bruin worden. Laat het vervolgens afkoelen en voeg het bij de most als het hetzelfde temperatuur heeft.

Ga verder met stap 4; Gistingsproces

 

Deel de kunst van wijn maken met je vrienden en familie!