6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #852 Reageer

  Paul
  Gast

  Ik heb mijn wijnmost (van druiven, 4 dagen gegist) uitgeperst zondag en in een gistingsfles gegoten. Eerst was er nog kleine opschuiming en liep het waterslot omhoog. Nu is het waterslot teruggelopen (alsof er een vacuum is)
  Moet ik nu ingrijpen of gaat het goed zo?

  #853 Reageer

  Niels
  Gast

  Antwoord op jouw vraag Paul:
  Hangt er vanaf na hoe lang de gisting is teruggelopen. Is dat na 2 weken, dan is het geen probleem en kun je de eerste keer hevelen. Als het al te snel is gebeurd dan zit er te weinig suiker in of staat het vat te koud. (moet 20-25 graden zijn).
  groet,
  Niels

  #48492 Reageer

  Monica
  Gast

  Ik kwam na wat speurwerk op deze post. Ik maak nu voor het eerst wijn, de most giste goed ( 7 dagen) daarna volgens recept geperst en in de fles met waterslot gedaan. Nu echter geen teken van gisten meer. Moet ik dit zo accepteren? Dacht dat het vat mogelijk te warm stond ( 30 graden) dus iets kouder gezet 22 graden. Er gebeurt echter niets. Langzaam wordt de wijn wel helderder ed.

  Wat nu doen? Zo laten? Gist starter toevoegen?

  Hopelijk kan iemand me helpen?

  #48571 Reageer

  bracke kurt
  Gast

  bij mij is de gisting in fles na bijna 2 weken gestopt en heb ik overgeheveld naar een andere gistingsfles en de drab achtergelaten in de eerste , ik moet nu wel zeggen dat er in het waterslot niks meer gebeurt en heb ik na wat opzoekwerk
  hier en daar gelezen dat de fles beter op een (warmere) plek staat dan bv.bij mij in de kelder waar het nu nog zo’n 13 graden is tegen 18 graden een maand geleden .
  ik heb nu zelf de fles uit de kelder gehaald en wacht nu of er nog beweging in komt .

  #48575 Reageer

  bracke kurt
  Gast

  zoals in mijn vorige reactive vermeld (dat er niks gebeurde)is er sinds enkele dagen toch teken van leven in het waterslot, eerst heel sporadisch maar vandaag na 7 dagen de wijn uit de kelder te hebben gehaald en op een (warmere) plek te hebben gezet zie ik wel , 1 a 2 keer per minuut een gasbel de gitingsfles verlaten via het waterslot .

  #49066 Reageer

  Gerrit
  Gast

  Ik had 1 fles met 16 liter die enkele weken geleden heerlijk stond te gisten en te borrelen. Je zag de wijn continue bewegen.
  2 Weken erna had ik nog een fles van 19 liter en die deed het een beetje,en stopte na een dag of 5. Bij de eerste fles was de kamertemperatuur nog ruim 22 graden omdat het buiten nog zo warm was. Bij de 2e fles was de buitentemperatuur onder de 20 graden en stookte ik binnen niet.
  Sinds het lezen van bovenstaande tips heb ik de 1e fles bij de verwarming gezet.
  De 2e fles heb ik op een electrisch opwarmplaatje voor de kaasfondue met een plat bord ertussen. Alhoewel de temperatuur op zijn laagste stand staat en er 19 liter op temperatuur moet komen zag je al binnen een kwartier een positieve beweging in het waterslot.
  Ook bij de 1e fles zie ik ineens weer positieve beweging in het waterslot.
  Het lijkt er inderdaad op dat het gistingsproces door de te lage temperatuur is gestopt.

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
Reageer op: Verloop van de gisting
Je informatie:
Pin It on Pinterest