Weergave van 3 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #49214 Reageer
   Marcel
   Gast

   Geachte leden op dit forum.
   Ik woon in de grensstreek van Brabant en België, omgeving Baarle Nassau. Ik maak al 34 jaar wijn en zoek regelmatig op internet naar nieuwe recepten. Waar ik met verbazing lees, zijn de berichten en recepten, waarin sulfiet wordt aanbevolen. De een verklaart dat sulfiet een gisting vroegtijdig kan stoppen om een zoetere wijn te verkrijgen. De ander spreekt weer over sulfiet toepassen, om wilde gisten uit te schakelen aan het begin van de fermentatie. Pas dan kan de cultuurgist gebruikt worden. Het zijn voor mij alleen maar wazige uitspraken die nergens op slaan. Wie een potje sulfiet koopt, zal het etiket eens goed moeten lezen. Er staan waarschuwingen op waar je niet vrolijk van wordt. In combinatie met een zuur (R31) komen er giftige gassen vrij. Vanaf mijn start is sulfiet met citroenzuur een ideaal ontsmettingsmiddel. Maar in de most willen wij looizuur hebben. Sommige recepten beschrijven barnsteen zuur of wijnsteen zuur als toevoeging. Kortom, zuren bevorderen giftige gassen. En dan is het vrij logisch dat sulfiet de veroorzaker is van koppijn/hoofdpijn. Ik maak vele wijnen en de sulfiet blijft in het kastje van reinigingsmiddelen staan.
   Ik ben duidelijk van mening dat sulfiet niet in de most behoort. Iedereen die dat wel toepast, is natuurlijk vrij om dat proces voort te zetten. Maar de verplichte waarschuwingen op een potje sulfiet zijn voor mij reden genoeg om auteurs niet meer als geloofwaardig te zien.
   Iedereen mag zijn mening uiten, dus hoop ik op reacties.
   Met vriendelijke groet, Marcel

  • #49300 Reageer
   Carla Aarts
   Gast

   Dank je wel Marcel voor dit bericht. Ik begin net, en heb zoals voorgeschreven een mespunt sulfiet toegevoegd. Ik ga het volgend jaar anders proberen.

   Nog een vraag, hoe kan ik het beste wijnflessen reinigen, of hoe doet oedereen dat?

   Bvd, met groet

  • #49301 Reageer
   Yvonne
   Gast

   Dank je Marcel ik ga komende weekend voor het eerst mijn eigen wijn maken van witte druiven en het sulfiet komt het niet in.

  • #57397 Reageer
   Danny
   Gast

   Bedankt, ik ben ook net begonnen….Het staat al 5 dagen te gisten, er zijn ook zoveel verschillende manieren ik kom er niet uit…Als u zegt dat sulfiet niet goed is dan blijft het ook lekker weg..Maar wat kan ik nu doen..Suiker toevoegen of zn wijngist premium nog…ik kan nog hulp wel gebruiken mvg

Weergave van 3 geneste reacties
Reageer op: Sulfiet
Mijn informatie: