5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #49214 Reageer

  Marcel
  Gast

  Geachte leden op dit forum.
  Ik woon in de grensstreek van Brabant en België, omgeving Baarle Nassau. Ik maak al 34 jaar wijn en zoek regelmatig op internet naar nieuwe recepten. Waar ik met verbazing lees, zijn de berichten en recepten, waarin sulfiet wordt aanbevolen. De een verklaart dat sulfiet een gisting vroegtijdig kan stoppen om een zoetere wijn te verkrijgen. De ander spreekt weer over sulfiet toepassen, om wilde gisten uit te schakelen aan het begin van de fermentatie. Pas dan kan de cultuurgist gebruikt worden. Het zijn voor mij alleen maar wazige uitspraken die nergens op slaan. Wie een potje sulfiet koopt, zal het etiket eens goed moeten lezen. Er staan waarschuwingen op waar je niet vrolijk van wordt. In combinatie met een zuur (R31) komen er giftige gassen vrij. Vanaf mijn start is sulfiet met citroenzuur een ideaal ontsmettingsmiddel. Maar in de most willen wij looizuur hebben. Sommige recepten beschrijven barnsteen zuur of wijnsteen zuur als toevoeging. Kortom, zuren bevorderen giftige gassen. En dan is het vrij logisch dat sulfiet de veroorzaker is van koppijn/hoofdpijn. Ik maak vele wijnen en de sulfiet blijft in het kastje van reinigingsmiddelen staan.
  Ik ben duidelijk van mening dat sulfiet niet in de most behoort. Iedereen die dat wel toepast, is natuurlijk vrij om dat proces voort te zetten. Maar de verplichte waarschuwingen op een potje sulfiet zijn voor mij reden genoeg om auteurs niet meer als geloofwaardig te zien.
  Iedereen mag zijn mening uiten, dus hoop ik op reacties.
  Met vriendelijke groet, Marcel

  #49300 Reageer

  Carla Aarts
  Gast

  Dank je wel Marcel voor dit bericht. Ik begin net, en heb zoals voorgeschreven een mespunt sulfiet toegevoegd. Ik ga het volgend jaar anders proberen.

  Nog een vraag, hoe kan ik het beste wijnflessen reinigen, of hoe doet oedereen dat?

  Bvd, met groet

  #57902 Reageer

  Yvonne
  Gast

  Dank je Marcel ik ga komende weekend voor het eerst mijn eigen wijn maken van witte druiven en het sulfiet komt het niet in.

  #57397 Reageer

  Danny
  Gast

  Bedankt, ik ben ook net begonnen….Het staat al 5 dagen te gisten, er zijn ook zoveel verschillende manieren ik kom er niet uit…Als u zegt dat sulfiet niet goed is dan blijft het ook lekker weg..Maar wat kan ik nu doen..Suiker toevoegen of zn wijngist premium nog…ik kan nog hulp wel gebruiken mvg

  #58336 Reageer

  ina
  Gast

  Marcel, ik heb mijn druivensap nu 5 dagen aan het gisten. Ik heb geen sulfiet toegevoegd maar moet ik nog iets anders toevoegen(ik heb gistvoedingszout toegevoegd) of straks controleren hoe het met de zuurgraat is of is dat niet nodig. .
  Het is de eerste keer dat ik het doe. Volgens mij moet het 6 weken staan gisten, dan zou ik dus nog iets toe kunnen voegen. Het water in de waterslot staat flink te bubbelen.
  Graag zou ik hier antwoord op krijgen, misschien van een ander die ook geen sulfiet toevoegt

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
Reageer op: Sulfiet
Je informatie:
Pin It on Pinterest