2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #49028 Reageer

  Michiel
  Gast

  Introductie: Ik heb druiven in een emmer gedaan en de ze gekneusd. Na 1 dag heb ik er startergist aan toegevoegd en tevens 1/2 kg suikeroplossing (n.a.v. suiker meting (11%) van initieel druivensap met hydrometer). De emmer heb ik met een doek afgedekt (zuurstof kan er bij) en 8 dagen laten staan. Elke dag heb ik even geroerd. Hierna heb ik alles geperst en het sap in een grote fles met waterslot gedaan.

  Ik heb het sap ook bemeten met de hydrometer en vreemd genoeg gaf deze aan dat er geen suiker meer inzat? Klopt dit? Is dan alle suiker al omgezet in alcohol voordat het de grote fles in gaat? Ik zie ook geen belletjes uit het waterslot komen. Heb ik iets fout gedaan? Zo ja, wat had ik moeten doen. Of gaat het goed.
  Alvast bedankt voor de reacties.

  #49039 Reageer

  Jeroen
  Gast

  Als je na de eerste alcoholgisting op de emmer geen suiker meer hebt, dan is al je suiker omgezet in (hopelijk) alcohol. Het alcoholpercentage zou je kunnen meten of proeven. Daarna komt de tweede gisting (ofwel de malolactische gisting). Zie ook deze link. Bij de 2e gisting worden de scherpe appelzuren omgezet (wel zo fijn). Volgens mij moet de temperatuur hoog genoeg zijn (lig boven de 20 graden) en moet je zorgen dat er geen lucht zit in je fles met waterslot (dus helemaal vullen). De tweede gisting kan maanden duren, dus alle tijd.

  P.S. Mijn druivenmost staat nog op de emmer en is net begonnen met gisten. Dit is trouwens de eerste keer dat ik zelf wijn maak.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: Rode wijn maken
Je informatie:
Pin It on Pinterest