5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #841 Reageer

  Eddy
  Gast

  Ik heb een vraag over de pulpgisting.
  Hier staat op de website dat je tijdens de pulpgisting (tussen 24 en 72 uur ) niet moet roeren, zodat er niet teveel tannines in de wijn komen.

  Op andere websites staat dat je juist 3x per dag moet roeren, zodat alle delen goed in aanraking blijven komen met het vocht, omdat ze anders gaan verschimmelen.

  Wat is nu de beste weg?

  #842 Reageer

  Niels
  Gast

  Ik heb de middenweg gekozen; alle suiker in 3 etappes/dagen toevoegen en dus 3 dagen 1x/dag doorroeren.

  #48121 Reageer

  Annelie
  Gast

  Ik heb een vraagje, ik maak voor de eerste keer wijn.
  Ben nu bezig met de eerste gisting. Nu staat er op de site dat je voor de 2e gisting 500 g suiker voor 10 liter kan toevoegen. Waarom is dat? Is dat extra voeding voor de gist en moet je dan niet eerst het alcohol percentage meten om te bepalen hoeveel suiker je nog kan toevoegen?
  En wordt er dan bedoeld dat voor de 2e gisiting opnieuw gaat tellen dus 48 uur à 72 uur moet gisten of tel je verder vanaf de eerste gisting ?

  #48125 Reageer

  Ron
  Gast

  Dat is om de gist op gang te houden, want druiven uit eigen tuin hebben meestal niet genoeg suiker om een hoog % alcohol te behalen. Je kan wel het soortelijk gewicht meten zo kan je alvast het suiker gehalte bepalen wat nog in de wijn zit. Je kan nog geen alcohol % bepalen want dan zit je vinometer zo verstopt. Ik ben wel wat voorzichtig in deze fase met het toevoegen van suiker, als je teveel toevoegd wordt je wijn te zoet.

  #48144 Reageer

  Annelie
  Gast

  Thanks Ron voor je reactie, afgezien van je reactie had ik wel met mijn hydrometer het suikergehalte kunnen bepalen… Ik heb hem toch maar gewoon 500 gram suiker gegeven zoals in receptuur.
  Afwachten wat dus…

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
Reageer op: Pulpgisting wijn maken
Je informatie:
Pin It on Pinterest