4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #837 Reageer

  Wim Hendriksen
  Gast

  Onze wijn 10 liter,staat al vanaf 9 november 2013 in een gistings fles onder het waterslot ,maar borrelt nog steeds één bubbel in de 20 minuten,moet een wijn helemaal uit geborreld zijn om ze te bottelen, hoe lang kan dit doorgaan of kan je er iets aan doen om het borrelen te stoppen??
  Ben benieuwd naar jullie antwoord

  #1534 Reageer

  Jean-Marc
  Gast

  Sulfiet toevoegen, dood de gist. Hoeveel moet je even kijken op internet per liter.

  #1952 Reageer

  Harro
  Gast

  Ik kan me niet voorstellen dat de gisting na een jaar nog niet is afgelopen. Ook bij temperatuursveranderingen (uitzetten en inkrimpen van de licht boven de wijn) zul je nog wat bellenactiviteit hebben in het waterslot. Maar dit heeft niets te maken met de gisting.

  Normaliter weeg je de most voor vinificatie met een densiteitmeter (9 Euro), of bepaal je het suikergehalte met een refractometer (vanaf 40 Euro). Dit, in combinatie met de toegepaste chaptalisatie (suikergiften aan de most) heb je een ‘vertrekpunt’ die je een alcoholdoelstelling geeft en daarmee een uiteindelijk soortelijk gewicht (te bepalen met de densiteitmeter).

  Als je geen densiteitmeter hebt, is gewoon proeven de beste test. Ik proef mijn druiven tot aan de oogst en de most vanaf het kneuzen, gedurende de pulpgisting en tijdens nagisting (op de gistfles) en tijdens de rijping van de wijn na gisting. Op deze wijze krijg je een idee van de ontwikkeling van de most naar wijn, waarbij de metingen naast het proeven meer objectieve informatie geven over de toestand an de wijn. Als de wijn ‘droog’ smaakt is een densiteitmeting die rond de 980 aangeeft een prima bevestiging van het feit dat de wijn is uitgegist. Daarna kun je met een Vinometer (vanaf 5 Euro) het alcoholgehalte bepalen.

  Mijn advies; vooral proeven en niet vergeten te meten.

  #1953 Reageer

  Harro
  Gast

  Wat het sulfieteren betreft; doe dit op een goed afgewogen wijze op de volgende momenten:Na het kneuzen (0,5gram/10liter) en in gelijke dosering na het oversteken (overhevelen) van de wijn om deze mooi helder te krijgen.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: Onze wijn 10 liter,staat al vanaf 9 november 2013 in een gistings fles
Je informatie:
Pin It on Pinterest