10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Auteur
  Berichten
 • #833 Reageer

  Herman
  Gast

  Mijn most is gestopt met borrelen.
  Ruim een week geleden heb ik volgens recept de most bereid en de sap, ik dacht met voldoende suiker… Inde fles gedaan met het waterslot er op. De eerste dagen was het een drukte van belang in de fles en is de dikke drap bovenin naar beneden gezakt. Na een dag of drie werd het rustiger. Iedere twee/drie seconden een bel. Nu ben ik tien dagen verder en de fles borrelt al twee dagen niet meer. Wat te doen?

  #834 Reageer

  mistervino
  Sleutelbeheerder

  Dan is het tijd om over te hevelen.

  #1554 Reageer

  Dimitri
  Gast

  Goedemiddag Mister Vino,

  Na alle duidelijke stappen, volgens stappenplan van uw site, te hebben gevolgd heb ik 18-09 de most geperst en in de eerste gisting gezet. Het gaat hier om 2 15 liter flessen welke beide met +/- 8ltrs gevuld zitten.
  De wijn is wat rose van kleur en is beduidend helderder geworden maar het borrelen is sinds gisteravond vele malen minder geworden en vanmiddag zelfs helemaal gestopt. heb ik nu met te weinig suiker te maken of is het tijd om te hevelen?

  Ik hoor zeer graag het advies.

  Alvast hartelijk danmk.

  #2073 Reageer

  Barend
  Gast

  Ik heb exact hetzelfde. Echter ik heb drie 15 liter flessen staan waarvan er 1 abrupt gestopt is met gisten, de andere 2 gaan gewoon door. Wat is de oorzaak hiervan?

  #47983 Reageer

  Martijn
  Gast

  Ik heb dit ook aan de hand gehad en bleek de most gewoon te koud. Fles (5l) in het zonnetje gezet en hup, daar kwam het weer tot leven.
  Houd dus goed je temperatuur in de gaten.
  Wat ik tot nu toe gelezen heb is dat na 2 tot 4 weken het normaal is dat de gisting stopt, omdat de suiker dan op zou moeten zijn.

  #48008 Reageer

  Ron
  Gast

  Als de vergisting stopt ga ik overhevelen en meten.
  Met de hydrometer kan je bepalen hoeveel suiker er nog in de most zit (die is vaak op) en met een alcohol meter kan je bepalen hoeveel alcohol in de wijn zit en dus kan je berekenen hoeveel suiker je nog maximaal kan toevoegen.
  Volgens mij is de beste temperatuur tussen de 20 en de 30 graden. maar dat haal je niet altijd in huis. Als hij maar niet onder de 12 graden zakt.
  Ik ben nog maar een paar jaar er mee bezig dus het blijft uitproberen.

  #48009 Reageer

  Ron
  Gast

  Ik vul mijn flessen tot net onder de hals, zodat er minder zuurstof bij kan. Ik heb ergens gelezen dat de temperatuur onderin de fles hoger is bij een hogere druk, dus hoe meer erin zit hoe hoger de temperatuur.

  #48030 Reageer

  Ron
  Gast

  Wat ik mij afvraag:
  Als er nog wel voldoende suiker in zit en de Fles staat in de huiskamer bij ongeveer 16 tot 21 graden. Het alcohol percentage zit op 10% en toch wil na hevelen de vergisting niet meer opstarten. Heeft het dan zin om gist voedingszout toe te voegen? of moet je dan giststarter maken en die toevoegen? Kan de wijn tijdelijk opgewarmd worden om de vergisting weer op gang te brengen? of moet je de wijn gewoon accepteren, zoals hij dan is?

  #48135 Reageer

  Ron
  Gast

  Bij mij kwam de most na de open vergisting niet meer op gang, totdat we toch maar besloten om de kachel aan te zetten. en ik de fles met wijn en waterslot op de convector verwarming te plaatsen na een dag gaat hij weer als een gek.
  ik zou graag horen hoe het jullie vergaat. Dus laat even wat horen 🙂

  #48247 Reageer

  Annelie
  Gast

  Leuk om te lezen hoe het anderen vergaan, mijn flessen 2x 5 liter pruttelen ook niet meer zo. Het waterslot laat nog wel zien dat er activiteit is want hij staat nog wel helemaal aan de ene kant.
  Ik heb vloerverwarming dus hij staat lekker op temperatuur bij mij. Ik ga hem zo overhevelen… Vind het allemaal wel spannend.
  @ron heb je ook voedingszout toegevoegd na overhevelen?

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
Reageer op: Mijn most is gestopt met borrelen
Je informatie:
Pin It on Pinterest