2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Berichten
  • #49022 Reageer

    Michiel Swank
    Gast

    We hebben een druivenrank in de tuin die jaarlijks veel meer druiven maakt dan we op kunnen. Dit jaar wilde ik kijken of ik daar (zo simpel mogelijk) wijn van kon maken.
    Via de school waar ik werk ben ik aan een gistingsfles met waterslot gekomen van 5 liter. Daarbij heb ik wat wijngist en gistvoeding gekocht voor het geval dat.

    Als volgt heb ik het volgende gedaan:
    – Druiven gewassen en ontsteelt.
    – Gistingsfles en pot schoongemaakt met Natriumsulfiet.
    – De druiven gekneusd in de pot en alles in de gistingsfles gedaan.
    – 2 gram gistvoeding toegevoegd volgens etiket en opgelost.
    – Vervolgens gist toegevoegd volgens etiket en ook opgelost.
    – Toen het waterslot erop gezet.

    Na 12 uur was het volledige waterslot (inclusief dop) eraf gegist en zat een deel van de most tegen het plafond. Vermoedelijk had ik de fles te vol gedaan. De inhoud heb ik vermindert en alles weer schoongemaakt en opnieuw het waterslot erop.

    De volgende 2 dagen bubbelde de fles bijna per seconde een bubbel. Volgens de werkwijze die ik had gevonden moest ik toen het pulp eruit halen, dit heb ik gedaan, en heb ik 200 gram opgeloste suiker toegevoegd. Het snelle bubbelen ging door, maar nu na nog 2 dagen is het bubbelen nog maar 1 keer per kwartier.

    Is dit normaal of is dit een teken van suiker tekort of is er iets anders aan de hand?

    De most is nog zeker niet helder, maar er ligt wel een hele wit/lichtbruine laag op de bodem.

    Wat kan ik nu het beste doen?

    #49027 Reageer

    Ruud
    Gast

    Verhaal ziet er wel goed uit.
    Dat knallen had niet mogen gebeuren. Mogelijk heeft hij helemaal dicht gezeten.
    Het bubbelen zal nu snel afnemen en dan moet je het waterslot gaan plaatsen zodat er geen lucht meer bij kan. Het duurt ook nog wel even voordat het echt helder wordt.
    Als je de meeste most eruit gehaald heb door de wijn over te hevelen zal er altijd een drab op de bodem komen te liggen.
    Pas na een half jaar als je de wijn gaat bottleen raak je de laatste drab kwijt.
    Normaal zou ik de druiven wel wat langer laten hangen (net er op tegen de spreeuwen)
    Als het goed is zal je na een jaar zelfs wijnsteen onder in de fles vinden. Dit is een smaakloos kristal wat op suiker lijkt. Best wel grappig.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: Gisting van wijn
Je informatie:




Pin It on Pinterest