• Dit onderwerp is leeg.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #59644 Reageer

  Leendert
  Gast

  Ha wijnkenners. Onlangs ben ik begonnen met mijn eerste keer wijn maken. De oogst uit eigen tuin van zorgde voor 1,3 liter most. Hier heb ik suikerstroop (135 gr kristalsuiker in gekookt water) en 32gr giststarter aan toegevoegd zodat ik op 1,5 liter most uitkwam. Dit heb ik weggezet bij ongeveer 22 graden in een 5l gistingsfles. De eerste 3 dagen was het hevig aan het gisten, inmiddels is het gisten gestopt, het waterslot geeft een even balans aan en de most is al behoorlijk helder. Hier heb ik een aantal vragen over.
  1 Ik lees op dit forum dat een gistingsfles eigenlijk aangevuld moet worden totdat i vol zit. Heb ik dat verkeerd gedaan? en wat gaat er dan mis? Waarom zou dit moeten?
  2 Ik dacht eigenlijk dat het gisten langer zou duren, namelijk 2-3 weken. Nu is het dus gestopt. Kan ik nu beginnen met klaren of moet ik de gisting weer op gang helpen door iets toe te voegen?
  3 In mijn oogst zaten ook een paar blauwe druiven. Mijn bedoeling was witte wijn te maken, dus heb ik de schil en pitten zo snel mogelijk na persen eruit gefilterd. Toch heeft de most een rode kleur. In het begin leek het wel tomatensap, nu is het al wat helderder geworden en heeft het de kleur van rose. Is dit erg?

  #60254 Reageer

  Ger Heuts
  Gast

  Mocht je ooit nog hier een keer langskomen….
  1. Als je de wijn in de gistingsfes doet, dan mag er zo min mogelijk zuurstof zij komen. Opvullen met knikkers is een optie. Ik vul zelf aan met witte druivensap (in Nederland niet meer te vinden, tenminste niet in de buurt waar ik woon) uit Duitsland, vlak over de grens.
  2. Je kunt een giststarter aanmaken en toevoegen, of wat opgeloste suiker. Bij de verwarming begint het borrelen meestal opnieuw, maar als de suikers omgezet zijn, dan houdt het op. Na een maand overhevelen. De eerlijkheid gebiedt me hier te zeggen, dat ik ook niet weet of er een minimale tijd van gisting op de fles is.
  3. Wil je de markt op met de wijn? Als dat niet het geval is, hoef je je niets aan te trekken van de roze kleur. Dat is normaal als je blauwe druiven perst.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: Gisting stopt na 5 dagen
Je informatie:
Pin It on Pinterest