- Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 7 jaren, 5 maanden geleden door bobby.
- AuteurBerichten
bobbyGastNa lange tijd weer een begonnen met het trachten een drinkbare thuiswijn te bereiden.
Ik wilde domweg weer even op gang komen.Wat gedaan? :
3 liter druivensap van appelsientje ( ex-riedel nu campina )
bijna 2 liter zwarte bessensap ook van aapelsientje.Ik heb gestreeft naar 14% want ergens raak ik altijd wat kwijd.
druif had 16gr/100 en zwartebes 11gr/100 dus in de tabel kan je nagaan wat je erbij wil doen…
Ik heb voor 5 liter 3 * 160 en 1,5 * 110 gram suiker en aan suiker dus
5*250 – 645 == ongeveer 650 a 700 gram suiker toegevoegd, met daarvan een 200 nadat de gisting een paar dagen lekker liep gedurende de gisting.
Na het laatste suiker afgevuld met de bessensap.
Ik geef toe, ik ben met alles een beetje onnauwkeurig geweest, te veel uit de losse pols. Maar zelfs dan kan het goed komen.En tja, ik kon het niet laten, te snel overhevelen…
UIteindelijk net te vroeg, maar wonderwel… Ik heb nu een portachtige wijn.
Smaak is heel vol en heel zacht door veel glyserine. Na 1 week blijft het al volop aan je glas hangen. En zat alcohol met een frisse afdronk die lang blijft hangen.Moet wel zeggen dat ik uiteindelijk wel 700 gram suiker heb gebruikt maar dat komt niet zo nou 😉 . Wel dat ik hem te snel ben gaan hevelen.. op 1005 . Dat was niet echt de bedoeling, maar de smaak is echt een verrassing!
Zal hem zeker nog eens overdoen. Was echt een grote verrassing.
n.b. 700 gram suiker is ongeveer 440 ml, vandaar wat minder dan 2 liter bessensap.
bobbyGastUhm… Na 1 week bedoel ik 1 week na het bottelen maar dat begrepen jullie al wel 🙂 .
- AuteurBerichten