- Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 9 jaren, 11 maanden geleden door
Teunis.
- AuteurBerichten
HannekeGastAnderhalve week geleden heb ik de most klaargemaakt. Het begon met borrelen en steeg bijna de fles uit. Omdat ik een weekendje weg zou durfde ik het niet aan het zo te laten staan (De drap kwam al in het waterslot, grote kans dat hij zou ontploffen) en heb toen een beetje van de wijn overgeheveld in een lege (schone) wijnfles. Ongeveer een halve wijnfles vol.
Toen ik terug kwam borrelde het niet meer, terwijl het nog maar vele te kort geborreld heeft. Ik heb er een klein beetje suiker en gist opgelost in gekookt afgekoeld water bij toegevoegd om het gisten weer op gang te brengen maar hij doet nog steeds niet. De halve wijnfles heb ik ook weer toegevoegd.Denken jullie dat mijn wijn nog te redden is of is hij echt ‘doodgeslagen’?
Bedankt!
TeunisGastHallo,
Bij een gisting wordt eerst de zuurstof opgebruikt, daarna de suikers.
Door te “hevelen” is er mijns inziens zuurstof bij de most gekomen. Ik vermoed dat na een tijdje de gisting weer op gang komt door zuurstofgebrek.
Het kan ook zijn dat door de heftige gisting alle suikers al zijn verbruikt. Wat zegt de hydrometer?
Soms stopt de gisting ook spontaan door gebrek aan gistvoedingszouten; te veel kan geen kwaad, dus…
Mocht niets lukken dan is de “wijn” nog te gebruiken om een te zuur uitgevallen wijntje iets aan te zoeten. Mengen en proberen is een leuk onderdeel van de hobby (hik).- AuteurBerichten