3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #48706 Reageer

  Dick
  Gast

  Ik ben leek op het gebied van wijnmaken en de wijn die ik gemaakt heb is tot nu toe niet te drinken. Dit is dus mijn achtergrond. Ik heb vorig jaar een nieuwe poging gedaan met het maken van appelcider. Hiervoor heb ik verschillende soorten appels gebruikt (zuur en zoet) en van goede kwaliteit, uit eigen boomgaard en onbespoten. Speciaal gist voor gebruikt en geen suikers toegevoegd. Er is niet een echte gisting geweest en na maanden is het sap nog even troebel met aan de bovenkant een witte schuimlaag met korrelvorming; maar wel in een goede staat. Ik heb nu een SG van 1005 en een alcoholpercentage van 5%. Het smaakt een beetje aan de zure kant maar niet echt vies. Kan iemand mij raad geven of dit normaal is, of moet ik misschien suikers toevoegen? m.vr.gr. Dick

  #48838 Reageer

  bobby
  Gast

  Weinig reacties, en misschien is dit te laat… Maar als ik cider maak dan maak ik de appels schoon, klokhuis en stelen weg, schil mag wel mits in goede staat.
  Je wilt wat lekkers tenslotte.
  Je hakt het spul in stukken en doet het met water in een emmer. klein beetje sulfiet om bacterien te remmen… staat op de doos, hooguit 2,5 gram per 5 liter. Niet te veel water. Of afhankelijk van je water beter appelsap uit pak. Neem van appelsientje. maar van de lidl moet ook werken. Je hebt dan geen slecht water als je me begrijpt. ( chloor of anderszins )
  Dan pectoenzym II, om de cellen af te breken. Regelmatig roeren….
  Als je er geen suiker bij doet krijg je maar heel weinig alcohol, wil je dat?
  Let dan wel op, je moet heel schoon werken dan!. Zeker in het begin, het is mis voor je het weet.
  Anders kan je beter suiker toevoegen. Hoeveel? hangt van de start SG van de appelsap die ontstaan is af. na een dag of 2 bepaal je dat met wat “uitgeperst” pulp uit de emmer. Kijk dan in de tabellen voor de sg die je wil hebben, hoeveel suiker erbij moet.
  Dan is denk ik intussen de giststarter op gang, die kan er na de opgeloste suiker bij.
  Nog eens een dag of 2 kan de sap uit de pulp gefilterd worden en doe je alles in een ander vat of fles voor het verdere verloop. de rest ken je denk ik wel.
  De appels van jou zijn samen kennenlijk aan de zure kant ? dat kan je bepalen met een zuurtest. Maar appels zijn al snel erg zuur. Goede rijpe appels zouden na vergisting een fris zure cider of als je sterker gaat een wijn moeten geven.
  Ik doe voor de wijnachtigheid altijd een paar bananen erbij in de pulp. maakt het resultaat ook zachter van smaak.
  Die kook je met wat water gedurende een 20 minuten. Moeten vrij zwart bestippeld zijn voor de meeste suiker. Ongeveer 15 gram per 100 gram banaan… En, vaak ook een beetje druiven concentraat.
  Maar cider wil je niet te sterk en aan de frisse kant hebben.
  De korelvorming die je aangeeft herken ik niet, maar je moet af en toe roeren of opschudden zolang het gist, anders droogt de bovenkant uit… Ik denk dat je dat waarneemt.
  Zolang het net niet is uitgegist, sg1005 is nog aardig zoet, kan je gistbrokjes druivend zien, dat kan het ook zijn. Gewoon weer even “opschudden”

  Nogwat, appels hebben als ze zuur zijn, en ook als ze zoet zijn, appelzuur aan boord. Dat smaakt erg zuur! meer dan citroen zuur, wat voor een deel opgebruikt wordt bij de gisting.

  Wat ik deed om te beginnen was wijn en cider maken van pakken sap ( 100 % sap pakken ) dat is makkelijk inkomen en zien wat er gebeurd. Je bouwt zo wat ervaring op.

  #48839 Reageer

  bobby
  Gast

  O ja, nog wat, wellicht een klein beetje gistvoeding, kan nooit kwaad al is het mischien niet nodig.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: appelcider
Je informatie:
Pin It on Pinterest