Materiaal
Wat heb je naast de ingrediënten zoal nodig om wijn te kunnen maken? Hier volgt een opsomming waarbij niet gepoogd is volledig te zijn, maar waar wel al prima mee gewerkt kan worden; sommige zaken zijn in eerste instantie zelfs niet noodzakelijk:
- Emmer of treedvat
- Gistingsvaten of -flessen
- Pers
- Rubberen stoppen of kappen met gat voor waterslot
- Rubberen stoppen of kappen zonder gat
- Watersloten
- Hevelslang (met automatische aanzuiger)
- Kraantje of flessenvuller met automatische stop
- Lege wijnflessen
- Kurken (ongebruikt)
- Kurkapparaat
- Maatglas 200ml en 30ml (of een zuurmeetglas)
- Trechters in verschillende maten
- Blauwloog (om de zuurgraad te meten)
- Hydrometer (ook wel densimeter genoemd, gebruikt om het suikergehalte en daardoor het uiteindelijke alcoholpercentage te meten)
- Vinometer (om alcoholpercentage te meten)
- Thermometer
- Refractometer (om het suikergehalte in de druif te bepalen voor de oogst)
Ingrediënten
Om wijn te kunnen maken moet men naast het sap van de druiven (most), ook de volgende ingrediënten hebben:
- Droge gist (in allerlei (wijn)soorten te krijgen)
- Gistvoedingszout
- Wijnsteenzuur
- Sulfiet (kaliumdisulfiet)
- Pecto-enzyme (om meer sap uit het vruchtvlees te krijgen)
- Suiker (invertsuiker)