Benodigdheden om zelf wijn te maken, wat heb je nodig?

Om zelf druiven wijn te kunnen maken, heb je niet veel nodig. Hieronder vindt je een overzicht van de noodzakelijke wijnmaak benodigdheden en ingrediënten.

Gelijk aan de slag met alle benodigde spullen? Bekijk dan mijn Mister Vino Startpakket! Leer op deze pagina nu zelf wijn maken.

Op zoek naar losse wijn maak artikelen? Bij Brouwland vindt je een compleet assortiment.

Materialen

Pers

De meest simpele manier om druiven te ‘persen’ is met een keuken stamper in een (kunststof) ton. Daarnaast zijn er ook diverse professionele/amateur druivenpersen op de markt. Of natuurlijk op de traditionele manier; met de blote voeten..

Klik hier als je meer informatie wilt over most verkrijgen.

Gistingsvat

De most komt in een gistingsvat. Hiervoor kan een houten, RVS of kunststof vat, emmer of kuip gebruikt worden. Met een theedoek en elastiek kun je deze gemakkelijk afdekken.

Meetapparatuur

Hydrometer
De hydrometer is het belangrijkste meetmiddel. De hydrometer is een manier om te meten hoeveel potentiële alcohol je kunt verkrijgen uit de grammen suikers per liter in de most.

Vinometer
Als je wil weten welk alcohol percentage je op je etiketten moet drukken, dan kan je dat meten met een vinometer. Heb je echter voor en na de gisting het precieze suikergehalte gemeten, dan kan je daaruit ook de alcoholgraad berekenen.

Klik hier als je meer informatie wilt over het suikergehalte en alcohol meten.

Mandfles met waterslot

Je hebt minimaal 1 mandfles nodig, overeenkomend met de hoeveelheid wijn die je kunt maken uit de most. Zorg er hier voor dat de mandfles goed gevuld kan worden. Uit een kilo druiven kun je ongeveer een halve liter sap persen.

Wanneer alles in de mandfles zit plaats je een passend, geheel afsluitend waterslot op de fles. Dit waterslot zorgt dat er overdruk naar buiten kan, en geen zuurstof naar binnen. Hierdoor kunnen de gistcellen alcohol produceren.

Klik hier als je meer informatie wilt over het gisting proces.

Overhevelingsslang, kurken, bottelmechanisme en wijnflessen

Met twee mandflessen en een overhevelingsslang kun je door de lege onder de volle mandfles te zetten, wijn overhevelen. Vervolgens kan de wijn in flessen, hiervoor heb je kurken en bottel apparatuur nodig. Dit kan een simpele hand-kurkpers zijn. Om het helemaal af te maken kun je de flessen voorzien van een eigen gemaakte wijnetiket.

Klik hier als je meer informatie wilt over het overhevelen en bottelen.

Ingrediënten

Naast de apparatuur hebben we ook ingrediënten nodig, hieronder vind je de noodzakelijk ingrediënten.

  • Druiven(sap)
  • Droge gist
  • Suiker (invertsuiker)
  • Sulfiet
  • Reinigingsmiddel

Benieuwd wat er nog meer aan hulpmiddelen te krijgen zijn? Klik dan hier voor een volledig overzicht.

 

Deel de kunst van wijn maken met je vrienden en familie!